Pizza Blog Debrecen

Bár Debrecen főként a kolbászról híres, a pizzák terén sem kell szégyenkeznie. De a számtalan ajánlat közül melyiket válasszuk? Mi most végigesszük a város pizzáit, hogy segítsük a tájékozódást!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Pizza Via

Szívemnek legkedvesebb

2013.07.10. 21:40 pizzafreak

 

Kérem a következőt!
Az első nagy teszt témája adta magát: egy új pizzéria szinte a szomszédban, ellenállhatatlan. De ki legyen a következő? Jelölt van bőven, a választás nehéz. Ahogyan közöttük böngészgettem, egy apró részlet megütötte a fejem: "Pizza Via ... 32 cm". Ez valami amatőr elírás lesz - gondoltam - hiszen őket ismerem legrégebb óta a városban, és mindig is 28 cm-es volt náluk a méret. De kiderült, nem sajtóhibáról van szó: a közelmúltban csakugyan méretnövelés történt. Bár ezzel párhuzamosan az ár is emelkedett, de akkor is dicséretes dolog.

De nem csak ennyi történt: bővült az étlap, kicsit a honlap is megújult, sőt,  Facebook oldaluk is keletkezett. Ez csak a felszín, vagy mélyebb változások is történtek? Ki kell derítenem...


Once Upon a Time...
Már közel hét éve, hogy Debrecen városába költöztem, és először emeltem a telefont pizzarendelésre. Az akkor aktuális (időrendben a második) lakótársammal az ő korábbi pozitív tapasztalataira alapozva a Pizza Viat választottuk.


"Debrecen legfinomabb pizzái"
- mondta a szlogen, és nem is kellett csalódnom: a világ kitágult számomra, a Pizza iránti elkötelezettségem megacélozódott. Abban az időben nem múlhatott el hét pizza nélkül.
Évekig a Pizza Via volt az etalon, az étlapjukat szinte kívülről fújtam. Kétségtelen, hogy tőlük rendeltem a legtöbb pizzát. Nem igazán tudtunk mellényúlni náluk. A fél kínálatot végigkóstoltuk, és - szinte - az összeset imádtuk.

Vissza a jelenbe
De változtak az idők. Számtalan pizzériát kipróbáltam azóta, és amikor néha-néha visszatértem a Viahoz, nem mindig kaptam azt a minőséget, amire emlékeztem. Talán az idő szépíti meg, de emlékeimben egy kiváló pizzériaként él. Akárhogy is, nem maradtam még éhes, ha innen rendeltem.

Az étlap csakugyan megújult, és nem csak új tételek kerültek fel a listára, hanem néhány jól megszokott régi pizzát is módosítottak (pl. a sonkás pizzájukra már póréhagyma is kerül). Szemem a 38. pontnál akadt meg: Lucca pizza (paradicsomszósz, mozzarella sajt, szalámi, sonka, gomba). Ez egy új elem az étlapon. Ezt a kombinációt a németek "Pizza Speziale" néven ismerik, és nagyon finom tud lenni, ha eltalálják. (Bár a németek rendszerint nem találják el...)

A régi iskola
Arculat
A Pizza Via viszonylag hosszú múltra tekint vissza, a honlapjuk szerint 1999-ben nyitották meg az éttermet. Igazi étterem, hiszen a pizzák mellett egyéb olasz(os jellegű) ételeket is kínálnak. Helyileg az Arany János utcán találhatóak, nagyon hangulatos kis vendéglő.

Bár történt pár apróbb újítás, a weboldal alapvetően maradt a régi. Csak kicsit kiszínezték: a háttérbe fehér alapon zöldségek kerültek, a fejlécben pedig olyan pizzaidegen képek váltogatják egymást, mint napraforgós mező, margaréták, tenger, trópusi sziget, stb. Személy szerint a régi, világosbarna-narancssárga-piros színösszeállítás jobban bejött. Ettől függetlenül az oldal letisztult, egyszerű. Minden elérhető menüből, garantáltan nem tévedünk el. Talán túl egyszerű is, olyan, mint egy sablon.

A Facebook oldalukon kezdetben érdekes, gasztronómiai témájú "gondoltad volna?" bejegyzéseket posztoltak. De miután ezekből kifogytak, átcsaptak "lájk ha szereted a sonkás pizzát, megosztás ha nem" típusú írogatásba, néha egy-egy étel reklámozásával megtűzdelve. Ha kiscicás képekre vagyok kíváncsi, a "szeretem a kiscicákat" oldalra fogok feliratkozni. De én pizzákat akarok, és vonom le a pontot.
(7 pont)

Választék
A különböző levesek, saláták, főételek, desszertek miatt sok-sok pontot kaphatnának, de mi csak a pizzákra vagyunk kíváncsiak! Szerencsére ebből sincs hiány: 63 "normál" és 13 "prémium" pizzát kínálnak. Korrekt dolog, hogy a prémium itt nem azt jelenti, hogy kettőnél több feltét van rajta, hanem olyan feltéteket, mint füstölt lazac, bazsalikomos pesto, serrano sonka.

Kétféle kívánságpizzájuk is van, a normál 4-feltét+sajt és a prémium 6-feltét+sajt. A pizzák közül kettő töltött, szakszóval calzone. A méretválaszték már szegényesebb: a jól bevált 28 cm 32 cm-esen túl ne is keresgéljünk. Őszintén, kell ennél több? Hát, azért nem ártani nem ártana. De kapnak egy plusz pontot, mert árulnak sört.
(8 pont)

Ár

A normál pizzák árai 1,31-1,68 Ft/cm2 között helyezkednek el. Ez messze nem a legolcsóbb, de egy jó pizzáért azért elég kedvező ár. A legfapadosabb Happy Hot Pizza is 38%-kal drágább ennél. A múltkor referenciaként használt Don Pepénél is olcsóbb. A prémium pizzáik ára a múltheti versenyző átlag pizzánál kisebb, 1,98 Ft/cm2. Ennél alacsonyabb ár már a minőség rovására menne, és megy is helyeken, de a minőség csak később lesz szempont, itt egyelőre még nem.
(7 pont)

Rendelés
Biztos benne vagyok még a telefonos rendszerükben, ahol már a név, telefonszám beolvasása után tudták a címet, de a kényelmesebb online rendelést választottam. 5 perc próbálgatás után meg is fejtettem a régi jelszavamat. Az online felület változása miatt újra meg kellett adni a címet. Kellemes meglepetés, hogy a címnél külön box volt az "emelet" és az "ajtó" részére. Helyes. Egy városban élünk, a lakók fele panelban nyomorog, a többi pizzéria miért nem jött még rá erre?

Két kattintás, kosár, rendel... visszaigazolás. És nem akartak közben rámtukmálni fél liter üdítőt "csak plusz 500 forintért". Ellenben a pizza kiválasztása után felbukkanó ablakban szabadon kérhettem volna rá plusz feltéteket (felárért), akár tripla mennyiségben is, vagy választhattam volna vastag helyett vékony tésztát.

El ne felejtsem: 10:30-tól 22:40-ig lehet rendelni, minden nap. Szokásos, barátságos.
(8 pont)


Futár
A weboldal 1 órás kiszállítást ígér, ez 55 perc alatt meg is történt, úgy gondolom, korrekt. (De volt az régen 40-45  perc is!)

A futár érkezéskor köszönt, de nem tűnt túl lelkesnek. Neki ez munka, nem is várom el, hogy vigyorogva végezze. De ha már borravalót kapott, azért illett volna megköszönnie... Nem akarok kötözködni, de legalább egy "jó étvágyat"-ot megereszthetett volna.
(6 pont)

Az idő megszépít
Kinézet
Régebben a pizza igényes, piros dobozban érkezett, de most csak egy sima, fehér, sztenderd pizzásdobozt vehettem kézbe. (A méretnövelés miatt?) A tetején lévő bizonytalan eredetű folt nem sok jóval kecsegtet.

DSC_0171.jpg
Soha ne ítélj a külső alapján! A dobozt kinyitva egy hamisítatlan pizza tárul elénk. Egyszerűen így kell kinéznie egy pizzának. (Na jó ,egy kis sajtot még elviselt volna.)

DSC_0172.jpg
Az illata is első osztályú, alig vártam, hogy beleharaphassak. De ha a pizza dobozán folt esik, akkor a becsületén is.
(8 pont)

Tészta
A tésztáról sajnos már nem fogok ilyen szépeket írni. Az íze valahogy nem az igazi, inkább kenyérre, mint pizzára emlékeztet- Ettől még lehetne jó, a gond inkább a nedvességtartalmával van. Nem mondom, hogy "kiszáradt" (bár a szélén igen), de valahogy mégis száraz érzetet kelt, mint egy félig szikkadt zsömle.

A vastagságnál ismét egy szokatlan anomáliát tapasztaltam: az egyik fele vastagabb volt, mint a másik. Az első szelet után szomorúan konstatáltam, hogy jóval vékonyabb, a megszokottól, kb. 6 mm. De a negyedik szelet már majdnem másfél cm-es volt. Vagy a gombát szedték rossz helyről, vagy ez a pizza durván anizotróp.
(4 pont)

Pizzaszósz
A mennyisége kicsit kevés volt, és a szalámi erős íze azt a keveset is elnyomta. A száraz tészta teljesen beitta, csak a sonka alatt menekült meg egy kevés. Ahová jutott, ott kellemes, pizzaízű, de nem kiemelkedő. Szalámi nélküli pizzákon biztos jobban érvényesül, de ezt dobta a gép.
(6 pont)

Feltétek
A doboz felnyitása után megdöbbenve konstatáltam, hogy a szalámi bizony paprikás, nem pedig sima. Persze erről szerencsétlen nem tehet. "Nem te csaltál meg, én hittelek másnak." Akárhogy is, a paprikás szalámi nem harmonizált a többi feltéttel.

Ettől azonban jó minőségű, mind a szalámi, a sonka és a gomba is. A gombát külön kiemelném, nem konzerv, hanem friss gomba, kiváló! Csak a szélein volt egy kicsike csupasz felület, így a mennyiségük is teljesen elfogadható.

A sajt valóban mozzarella, de nem elég. Több ponthoz kicsit többet kellett volna nyújtania.
(7 pont)

Ízhatás
A viszonylag hosszabbra nyúlt szállítási idő miatt a pizza már nem volt forró, de azért még meleg. Látszott, hogy a futár kiérkezése volt a sebességmeghatározó tényező, mert az alja kicsit "befülledt" már (a pizzáé, nem a futáré).

A várt ízorgia ezúttal elmaradt. Az enyhén csípős paprikás szalámi nem volt rossz, de a harmóniát teljesen megtörte. Túl harsány és fűszeres volt, elnyomta a pizzaszósz/sonka/gomba/mozzarella lágy egyensúlyát. Ahová nem jutott szalámi, sokkal finomabb volt. Talán csak kevésbé szerencsés választás volt, de akkor is ezt kell pontoznom.
(7 pont)

A sok-sok emlék...
Annyi év távlatából nehéz megítélni, hogy régen tényleg jobb volt-e, de azt szakszerűen megvizsgáltuk, hogy most milyen. Nem alsókartegóriás pizza, kétségtelen, de akadtak gondok, különösen a tésztával. A tészta pedig mindennek az alapja!

Mindent összevetve nem volt azért rossz, el is fogyott az utolsó morzsáig.

Az összpontszám: 68 pont.

Azért valami kicsit fáj odabent.

6.png

 

Szólj hozzá!

Címkék: teszt kritika pizza pizzéria Debrecen pizzafreak Pizza Via

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzadebrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr945398289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása