Pizza Blog Debrecen

Bár Debrecen főként a kolbászról híres, a pizzák terén sem kell szégyenkeznie. De a számtalan ajánlat közül melyiket válasszuk? Mi most végigesszük a város pizzáit, hogy segítsük a tájékozódást!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Pizza Vespa

Az olasz

2013.07.28. 02:11 pizzafreak

"Egy szelet Itália"
Tízből kilenc pizzéria "eredeti olasz ízeket" ígér, de a Pizza Vespa az a bizonyos tizedik, amelyikből valóban sugárzik az olaszság, az utolsó porcikájáig. Réka ajánlása pedig végképp felcsigázott: csakis a Vespa lehet a következő!


A Vespa-szűz

A Pizza Vespa (nem összetévesztendő ezzel a Vespával) már közel egy éve rajta van a listámon. Igaz, először nem keltette fel különösen az érdeklődésemet (mármint nem jobban, mint bármelyik pizza), a szórólap a "kipróbálandó" kupacban landolt. Aztán elindult a blog, és a Vespa újra célkeresztbe került. Nem, még mindig nem ez, hanem a Pizza Vespa.

Közben elő is kerestem azt a bizonyos szórólapot... de várjunk csak, ebben van egy KAPOCS. Ha pedig kapocs van egy szórólapon, ahhoz bizony blokk volt tűzve, ez egyszerű, mint a T=r^2*pi...

DSC_0190.jpg

2012. szeptembere, zűrös időszak volt. Még kezemben a bizonyítékkal sem emlékszem rá, hogy rendeltem tőlük... ismétlésre éhezem!

A választás ezúttal (is?) a 32 cm-es Luigi (fűszeres paradicsomszósz, sajt, sonka, szalámi, bacon, póréhagyma, gomba) fantázianevű pizzakölteményre esett (kicsit déja vu érzésem van), 1350 Ft-ért. Online rendeltem, +150 Ft-ért sajtszéllel, és felár nélkül extra szárított oregánóval megszórva. A vastagtésztás opciót választottam, szintén felár nélkül.

Bounasera!
Arculat
A Facebook oldaluk szerint 2011. novemberében nyitottak, néha gazdagították is egy-egy szórólappal a postaládámat. De haladjunk sorban, kezdjük a honlappal. Letisztult, egyszerű, igényes. Annak ellenére, hogy valószínűleg ez is egy sablon weboldal-generátor terméke, igényesen szabták vespásra és harmonikusra. A menüpontok átláthatóak, külön pluszpont a pizza történetéről írt rész (még úgy is, hogy csak a Wikipediáról copyzták). Olasz disco-háttérzene is van, szerencsére alapból kikapcsolva. Ez kis gesztus, de sok bosszúságtól kímél meg. A keresőjük azon funkciója, hogy "hús" és "csípősség" alapján lehet szűrni, teljesen hasztalan. Inkább lehetne aszerint szűrni, hogy "pizza" vagy "szendvics". De na, csak az extra funkciókba tudok belekötni.

A galéria menüponton belül érdemes megnézni a Vespa lányokat is. Ehhez a retró olasz hangulathoz remekül illik az új szórólap. A szórólapon külön ikonok jelzik a csípős, fokhagymás, vegetáriánus pizzákat. Ez kedves dolog, elvégre a randi (vagy talán az egész kapcsolat) hátralévő részét megpecsételhetné, ha olyan pizzát választasz, ami mellett nem megfelelő képecske van. Ugye te sem akarsz véletlenül beégni egy vega pizzával?

DSC_0193.jpg

A Facebookon általában napi hármat posztolnak, amiből az egyik egy pizza, a másik valami épp futó akció, a harmadik pedig egy vicces kép. Szépen megtervezett gépezet. Van külön fül az étlapnak és az akcióknak.

A Piac utcán éttermük is van, amit a honlapjuk szerint több mint 180 Vespa fotója díszít. A tulaj elég fanatikus lehet.

Mindent összevetve, teljesen átjön az olasz "Dolce Vita" érzés, ráadásul nagyon igényesen tálalva! Ez bizony hibátlan.
(10 pont)

Választék
Három ár (és feltét) kategóriában kínálnak pizzákat (11 "szimpla", 36 "extra", 20 "deluxe"), mindegyiket 24-32-55 cm-es méretekben is. Választható, hogy a tészta vastag, vékony, vagy "Vital+ reformtészta" legyen (bármit is jelentsen). Sokféle alap közül választhatunk a fűszeres paradicsomoson kívül: van még csípős paradicsomos, fokhagymás-tejfölös, krémsajtos, tejfölös-mustáros. A legtöbb pizzán a sajt mozzarella, de valamelyiken pl. gorgonzola, feta, stb..

A pizzák neve többségében olasz hangzású, és a feltétek is jól harmonizálnak egymással bennük (már amennyire ez olvasással megállapítható). Olyan különlegességekre is bukkanhatunk közöttük, mint a Taj Mahal (mustáros tejfölös alap, mozzarella, csirkemell, akácméz, reszelt friss gyömbér, curry, póréhagyma).

A kívánságpizzáiknak három fokozata van (Vespa, Vespa Extra, Vespa De Luxe) 2-4-5 választható feltéttel. Egyébként minden pizzán szabadon variálhatjuk a feltéteket (felárért). Kérésünkre (azaz, ha pipát teszünk a négyzetbe) olyan szokatlan tárgyakkal is megpakolják, mint taco chips, őszibarack, lecsó, vagy akácméz. Az extra feltétek között a sajtszélet is megtaláljuk. Néhány fűszert (oregánó, kapor, chili) pedig ingyen kérhetünk rá. (Kapor a pizzára, nem bizarr egy kicsit?)

Ha pizza után valami desszertre vágyunk, ott vannak az édes pizzáik is. (Ezt előbb-utóbb biztos kipróbálom majd.)

Egyetlen tételt hiányoltam az étlapjukról: a töltött pizzákat, avagy a calzonékat. Azonban ezért sem vonhatok le még csak fél pontot sem! A szórólap apróbetűs része szerint bármelyik 32 centis pizzát felár nélkül elkészítik calzone változatban.

Árulnak még olasz előételeket, szendvicseket, salátákat, desszerteket, de ugye, ezekre nem jár pont. Nem mintha e fölé tudnának menni, kínálat tekintetében egy pizzéria ennél többet egyszerűen nem tud nyújtani. És még sört is árulnak.
(10 pont)

Ár
Akkor kicsit számoljunk. A már említett három árkategória a 32 cm-es mezőnyben sorra 1050, 1350, 1750 Ft. A fajlagos árak pedig ugyanebben a sorrendben 1,31, 1,68, 2,18 Ft/cm2. Az ennél kisebb pizzák fajlagos ára magasabb, a nagyobbaké alacsonyabb. Logikusan, és tisztességesen, nincs olyan trükközés, mint múltkor a Mario Pizzánál.

Mivel rendelkezésemre áll a korábbi szórólap, összevetettem az árakat. Az elmúlt egy évben 1,7-8,6%-kal drágítottak, leginkább a "szimpla" kategóriát, legkevésbé a "deluxe"-ot.

A szimpla pizzáik nem hazuttolják meg a kategória nevét, elég fapadosra sikerültek. Azért belefért a kategóriába még a SonGoKu is, csak itt Veneziának hívják. Az extra pizzák tisztességesen meg vannak pakolva, akár 6-7-féle feltéttel is. A deluxe nevéhez híven már a luxust idézi: pármai sonka, parmezán, füstölt lazac, és egyéb drágaságok.

A szimplát tekinthetjük más pizzériák "normál" kategóriájának, az extrát pedig a "prémiumnak".  Ezekhez az árak jól korrelálnak. A deluxe egy saját kategóriát nyit: a luxuspizzát ínyenceknek (és/vagy gazdagoknak). Ha így vesszük, akkor a 2,18 Ft/cm2 nem annyira sok. De ezennel a kisméretű deluxe ára megdönti a Happy Hot Pizza rekordját, egyenesen 2,76 Ft/cm2! Szerencsé(jé)re a többi pizzájuk ára jóval elfogadhatóbb, de még így is viszonylag drága.

Néha vannak akcióik is, például havonta az egyik extra pizzájuk csak 990 Ft, ezen kívül ebben a hónapban a sajtszél is féláron van.

A kiszállítás Debrecen területére 990 Ft fölött (természetesen) díjtalan. A város 10 km-es körzetébe is szállítanak 500 Ft-ért, de 3000 Ft fölött ez is díjtalan.
(6 pont)

Rendelés
Lehet online és telefonon is rendelni, vezetékes és mobilszámról egyaránt. Most is kényelmesebb online rendelés mellett döntöttem. A regisztráció gyors, csak a szükséges információkat kéri. Az étlap roppant átlátható, menüből is ugorhatunk a különböző árkategóriájú pizzákra. Sajnos dupla-tripla mennyiséget nem lehet kérni ugyanabból a feltétből. Visszaigazoló emailt nem küld a rendelésről, hanem az oldalon írja ki pár másodperc múlva, ha feldolgozták a rendelést. Rendelésem másnapján már orvosolták is a hiányosságot, sőt, nem csak email, hanem SMS értesítő is kérhető.

A nyitvatartási idő egyszerűen zseniális! Alapesetben 11:00-23:30-ig lehet rendelni, de szerdán, pénteken és szombaton, tehát a partinapokon hosszabbított nyitva tartással 3:30-ig várják a telefonokat/adatfolyamokat.

A zökkenőmentes rendelés és az egyetemistabarát nyitva tartás miatt ebben a kategóriában is jól teljesített a tűzpiros robogó.
(9 pont)

Futár
Azt írják, "a pizza házhozszállítása 1 órán belül megtörténik, de ha tudunk, 50 percen belül ott vagyunk". A legtöbb helyen ez 40-50-60 percet jelentene, de nem itt! Nem hittem a fülemnek, amikor megcsörrent a kaputelefon, és zavartan az órámra pillantottam, mert a futár 24 perc alatt megérkezett. Ennél csak egyszer találkoztam rövidebb kiszállítási idővel, Németországban. Ezek után bátran merem állítani, ők a város leggyorsabb pizzériája.

A futár szimpatikus volt, magas, bajuszos srác, olyasféle arc, amilyennek az ember egy olasz pizzéria futárját elékpzeli. Köszönt, átadta a tűzforró pizzát, megköszönte a borravalót, jó étvágyat kívánt, és elköszönt. Életem legjobb kiszállítása volt. Szinte magam előtt látom, ahogy elrobog a naplementébe egy pizzával magpakolt tűzpiros Vespán...
(10 pont)

Mi Scusi!
Kinézet
Sajátmárkás pizzásdoboz, az alján kevés reklámmal, eddig tökéletes.

DSC_0195.jpg

A doboztető felhajtása után mégis az arcomra fagyott a vigyor, mert a pizzát bizony megégették. (A valóságban nem ennyire sárga, az csak a fénykép hibája, de a feketeség valódi.) A széle indokolatlanul vastag, ha sajtos, ha nem, akkor is. Ezt leszámítva kicsit hasonlít a honlapon lévő képre. Mondjuk nem egy jellegzetes kinézetű darab, a tetején bacon, alatta meg fortyogó valami. Ékőben kicsit szebb volt

DSC_0198.jpg
Szemre túl kicsinek tűnt, ezért rögvest mérőszalagot ragadtam. Nem tévedtem, 32 helyett sajnos csak 30 cm volt a dobozban (nem hiába, a rutin és az évek...). Szőrszálhasogatásnak tűnhet, "ugyan már, mi az a 2 centi?", de ez nem kevesebb, mint 12%-kal kisebb pizzát eredményez. Vagy árban 1350 helyett 1186 Ft. A vastag szél is sok helyet foglal el az értékes feltétek elől (4 cm!), de azt én választottam, az én harcom.

Az illata jó, a tetején áll a zsír (sonka-szalámi-bacon, ez természetes jelenség). A széleiből a szeletelés nyomán kibukkan az a sajt, amit Marionál hiába vártunk. Tehát felszeletelve érkezett, egészen pontosan 8 felé próbálták vágni. Sajnos ez nem sikerült 100%-ban, helyenként úgy kellett letépni a szeleteket, mint egy perforált csekket a számláról. Tényleg veszek egy pizzavágót...

Az égéstől nem lehet elvonatkoztatni, a mérete jelentősen kisebb az ígértnél, a széle túl vastag, a belseje közepesen hasonlít a képre. Ezt leszámítva rendben van. Tehát akkor mi marad? A bacon! (Meg a doboz, de azt nem lehet megenni.)
(A kedélyek megnyugtatására: odaáig nem fajult a helyzet, hogy a dobozt egyem meg.)
(3 pont)

Tészta
A tészta vékonyságán őszintén meglepődtem, leellenőriztem, a blokkon is "vastag" tészta állt, az enyém pedig semmi esetre sem votl vastagabb 3-4 mm-nél. Ha ez a vastag, milyen lehet a vékony? (Költői kérdés volt, ettem már vékonyabbat Debrecenben.) Bele sem merek gondolni. Ízre a közepestől jobb, de elég tömör (semmi esetre sem szikkadt!). Jó tulajdonsága, hogy az igen zsíros feltétektől sem ázott át.

A széleiben tényleg van sajt, nem úgy, mint Mariónál. Én is valahogy így képzeltem el a sajtszélet. De túl vastagon hajtották fel a szélet. Érdekes módon a felhastásnál (mármint a sajt fölött) sokkal vastagabb a tészta, mint a többi helyen. Bárcsak végig ilyen lett volna. Nem véletlenül szerettem volna vastag tésztát.

A pizzát megégetni bűn.
(4 pont)

Pizzaszósz
A szósz jó, egyszeren jó. Kellemesen fűszeres, az íze harmonikus. A mennyisége is megfelelő, talán egy lehetnyivel mehetett volna több is, mert finom.
(9 pont)

Feltétek
A sonka nem "igazi" sonka, hanem sonka felvágott (mint a legtöbb pizzán), de jó minőségű, finom. A szalámi is jó minőségű, ezúttal nem paprikás, jól harmonizál a többi ízzel. A bacon, az bacon, el sem lehetne rontani. A gomba sajnos csak konzerv, frissel finomabb lett volna. Rendes póréhagyma van rajta, véletlenül sem vöröshagyma. Mindegyik feltét bőséges volt, a gombát leszámítva meg voltam velük elégedve.

A sajt is jó volt, és jó sok, de furcsálltam, hogy nem a tetején van, hanem a közepén, valahol a sonka és a szalámi között.

Kihagytam valamit? Én nem, de ők igen. Hol az "ingyen" oregánóm? A blokkon rajta van, de a pizzán már nincs, egyetlen darabka sem. Ez nem más, mint parasztvakítás. A hiányzó feltét az szintén bűn, jár a pontlevonás.
(7 pont)

Ízhatás
Ha nem égett volna meg, nagyon finom lehetett VOLNA. Ha vastagabb lett volna a tészta, vékonyabb a széle, és nem égett volna meg, imádtam volna. Dehát ismerjük a mondást, ha nagyanyámnak töke lett volna...
(7 pont)

DSC_0202.jpg


Arrivaderci!

A pizzéria részen rekord pontot gyűjtöttek, de a pizzát elszúrták. A Vespa három nagyott hibázott: hiányzó feltét, a vastag tészta nem vastag (hiszek abban, hogy a méretbeli eltérés csak a sajtszél hibája), de a legrosszabb, hogy megégették. Ennek ellenére is biztos vagyok benne, hogy meg fog még állni a ház előtt az a piros Vespa robogó.

Az összpontszám: 75 pont.

Még megégetve is vezet.

7.png

2 komment

Címkék: blog teszt kritika pizza pizzéria Debrecen pizzafreak Pizza Vespa

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzadebrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr1005426753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fakyo 2014.01.06. 14:42:26

én visszaküldtem volna a kurva anyjába .
hogy a gecibe néz ki ez a szar ? uff madonna

J76 2016.01.21. 23:34:14

Kb 10+ rendelés után ma este felhívtak, hogy ez már erősen várostábla határ, és + 500Ft. Pfff. 6km a belváros, tábla a fasorban sincs! Eddig még egyik pizzériának sem volt táblahatár, eddig nekik sem! Igaz, ez nem a liget lakópark.
Így az utolsó rendelésem volt tőlük, nem az első probléma után.
Visszahívtak: "de már kész a pizza"
Én: "ezek után nem kérem, eddig nem volt táblahatár?",
Válasz: "OK" telefont kinyomta.... :)

Ja, és deluxe pizzát rendeltem ami nem a 900Ft-os kategória.

Pizzériának:
Fejlesszetek a honlapon, hogy bizonyos utcanevekre azonnal tegye rá az 500Ft-ot a rendszer, így a "kedves éhes" vevő azonnal tudja mire számíthat.


süti beállítások módosítása